Friday, February 20, 2009

3D Ball

Holla everyone... d'ya remember about what we've done on this kinda trick? Hell yeah... that's good... 'coz now i'm gonna show you one more time how to use Brush Tool on Photoshop just like i did in this trick.

I'm gonna open your mind about how amazing the photoshop is... this is a prove... Let's begin how to create a 3D ball in a few simple steps using Photoshop CS just like a told you in Logo thing before.

Step 1

Open your New Document or simply Ctrl + N, set the canvas size like this.. or what ever you want.. lmao!


Press D
. (to set default foreground and background colors) Press Alt + Backspace to fill the canvas with black color. Create a new layer by clicking on the 'Create a new layer' icon at the bottom of the layers panel.


Step 2

Select the Elliptical Marquee Tool from the toolbar, with the shift key, draw down a circle on the canvas. The circle is marked with a dashed line like this...



Step 3


Click on the Black Foreground color on the toolbar and select your favorite color, I selected pink. Now press Alt + Backspace, the circle is shaded with the color now.

Step 4

Create another new layer the same way how you did in the first step.



Step 5

Now we'll use the airbrush to give some shading. Click on the Brush Tool (or you'll gonna simply find it with clicking B just like the image said) on the toolbar. Just below the main menu you'll see the brush settings. Give the settings as in the image below.



Press D to make the foreground color to black. With the brush paint gently around the ball, keep the position of the brush as seen in the image on the right.



Step 6


Create a new layer. Press x to set the foreground color to white. With the same sized brush paint the edge as seen in the image below and also shade the top of the ball.

...and voila!!!



Here are some other samples :




Related Post :

  • Sony Ericsson Logo
  • Simple Logo





  • 30 comments:

    1. Asyikk tutorial photoshop, hehe kite pemula nich..

      salam kenal,,

      ReplyDelete
    2. weh menarik banget, ntar belajar gikin ginian ah :D makasih udah mampir mas

      ReplyDelete
    3. @ both of you : moga bermanfaat... maaf jika tampilannya belum sempurna, masih berusrusan sama templatenya nih... blm deal-deal juga :p

      thnx for all guys!

      ReplyDelete
    4. Very cool...you have some Unique items on u=your blog as well. By the way....copy the photos all you want& thank you for asking. They are there for sharing!

      Have a nice day!
      DorothyL

      ReplyDelete
    5. wah keren nih..
      jadi pengen belajar photoshop lagi :)

      ReplyDelete
    6. wah makasih sharing keahliannya bro...

      ReplyDelete
    7. Wah, nice post, aku lagi belajar nih, tapi koq nggak bisa-bisa ya.. :(

      bisa bantuin?

      ReplyDelete
    8. bagus sih tapi aku masih gak gitu ngerti nih. anyway, tks ya.

      ReplyDelete
    9. Wach keren banget Bos...bisa narok banner di tengah nggak ya...pingin belajar photoshop belom bisa2 juga

      Thanks ya atas sharingnya

      ReplyDelete
    10. mantab ddahhh....

      saya jadi pengen blajar photoshop...

      ReplyDelete
    11. wow mantap banget...ternyata kalo liat ada tutor jadi mudah ya :)

      ReplyDelete
    12. thanks kunjunganya
      wah blognya asyik bener
      thanks s

      ReplyDelete
    13. wah....gen hebat lo....gambarnya bagus.Rhe juga sempet belajar photoshop di kantor.Tapi fa sedetail itu...salet deh....

      ReplyDelete
    14. @ Dorothy L : you're so kind, thnx for that :)

      @ Easy : hayu atuh kita sama-sama belajar lagihhh... :)

      @ Suryaden : wahhh kunjungan besar tuh kang, sami-sami da pko'nya teruntuk si akang Surya :)

      @ Radesya : apanya yg gk bsa-bsa??? udah cebok lom??? becanda kang heheheheh...

      @ The Gands : moga bermanfaat brow...:) mksh udah nympetin dateng :)

      @ Sang Cerpenis : bhsanya ancur ya? maap deyh :(

      @ Sophia : hey we meet again :p

      @ Baka Kelana : Yang bertanya lebih tau dari yang di tanya :p

      @ Anggi : Yu mareee...

      @ Nelson Kaligis : ??? (Read my comment there on your post, pink)

      @ Tony : setuju kang, tanpa guru emang kita kadang keder sendiri :p weww... sukses kang TLA nya :)

      @ Shalimow.com : Maacih kang :)

      @ Rheifina : jangan detil2 tar burek lagi mata :p mang nya itu nanya apa di postingan terbarunya??? gag ngerti nih???

      @ all : thnx for comin' you guys!!!

      ReplyDelete
    15. Benaran loch Bos...saya serius
      kalau saya bisa photoshop ...bola yang pink itu mau saya buat jadi banner untuk Aceh blogging...ditengah2 saya mau letakkan rumah Aceh..dibawah nya gambar rencong...dengan huruf Aceh Blogging disekeling bola atas dan bawah yang dibatasin ditengah dengan tanda bintang

      ReplyDelete
    16. wahh ..
      maksi buat tutorialnya .
      sangat berguna .

      salam knal :)

      ReplyDelete
    17. @ Baka Kelana : udah jadi kang bannernya???

      @ Epii^^ : semoga emang bener2 bermanfaat yah... mksh udah mo mampir, salam kenal juga :)

      ReplyDelete
    18. keYeeenn...
      emm..beLajar duLu neeh.. :)
      ten9kyuuu

      ReplyDelete
    19. Ck ck ck droooong :thumbsup:

      ReplyDelete
    20. wah.. boleh dicoba nih,
      nice info :)
      thx 4 sharing ;)

      ReplyDelete
    21. Bagus neh ada tutorial....kok bahasa inggris mas.....ambil kamus ah....

      ReplyDelete
    22. ko tutorialnya dikit Amat Ci PAK....!!!
      TamBahan Lg dong Kata2ny lebih ditel gitu, maklum pemula.

      ReplyDelete
    23. dikit amad yakss?!??!?! mo bayarin gk nih pak klu banyak?!?!?!? wedewwww...

      ReplyDelete
    24. lama saya tidak berkunjung :( semakin hebat saja nih..

      ReplyDelete

    When you gotta go, you gotta go! Throw it all away HERE! Lmao!