Thursday, January 13, 2011

Finger Memory

What? Strange to think your fingers have memory but what I mean is the coordination between your mind and the muscles in your fingers. The number one reason people give up playing guitar is because they don't get past the finger training stage. Who is the finger trainer than? You are! You are the only one that can make that connection between your brain and your fingers to get them to work together and do what you want them to.

It's just like riding a bike you had to train yourself to balance, shove off and switch to pedaling all the while keeping your balance. I can teach you where to put your fingers but you have to put them there! Only you can make yourself good at it. This is the hardest thing you will ever have to learn! But the teacher is you.. so start teaching yourself now!

Here are a few good exercises to help coordinate your brain and fingers:


Pull-offs/Trills

Pull-offs and trills are great exercises to build hand strength and are a necessary element to lead guitar playing. The idea is to: hold the string with one finger and pull it off the string to the point where it feels as if the meat of your finger is plucking the string... You'll feel the string snap out from underneath the finger and in so doing the note you hold behind the one you just pulled off from will ring.


Finger Memory


A trill is the process of hammering a finger down on a string and pulling of repeatedly. The hammer action causes a note to sound and pulling it off so that the note fingered behind it sounds. The only difference between a pull-off and a trill is that a trill is repeatedly really fast.


Hire Me?!



35 comments:

  1. Ah, jadi inget suami dan anak saya...mereka berdua suka banget main gitar :)
    Salam kenal ya, trima kasih buat kunjungannya :)

    ReplyDelete
  2. kayak ngetik di keyboard ... kalo kebiasaan bisa muncul finger memory :D

    ReplyDelete
  3. nice posting....
    ternyata jari juga punya memory heheeee

    ReplyDelete
  4. @ Bintang : sama-sama iia :)
    @ John Terro : bener banged kang.. sama! merem juga bisa :)
    @ Sang Cerpenis bercerita : iia nii mbak :)
    @ radesya : makasii ampirannya kang iia ;)
    @ dhedhi : punya kang klu kita emang mau break down :) lohh..?!?!

    ReplyDelete
  5. Aku malah belajar dari dulu ngga bisa-bisa ....

    ReplyDelete
  6. baca artikel ini, jd ingat.. pernah punya keinginan belajar gitar beberapa waktu lalu, tapi keinginan itu langsung ilang dengan sendirinya krn tak kunjung punya gitaaaaaar.. hahaha.. :D :D :D

    ReplyDelete
  7. Wahhhh asiknya andai aq bisa bermain gitar,,,,
    Postingan yg menarik,,,,,

    ReplyDelete
  8. Saya gak bisa main gitar
    cuma bisa dikit lebih tepatnya :)

    ReplyDelete
  9. wach,mantabs nich ka...
    terjemahin dulu ach...

    makasih..

    ReplyDelete
  10. good! but I can't play guitar, hihi,, :D

    thx!

    ReplyDelete
  11. wah ada pelajaran gitar ya hihi

    blogwalking :)

    ReplyDelete
  12. tau aja nih saya suka maing gitar dikalah lagi suntuh,, sembari menghibur diri,,,

    ReplyDelete
  13. Hello..good job!Good articles,nice to be here..!

    ReplyDelete
  14. Ya tetap pada dasarnya otak kita tempatnya memory tapi harus ada sinkronisasi antara otak dan jari tangan untuk bisa melakukannya (bermain gitar).

    Salam

    ReplyDelete
  15. it is an awesome tutorial
    but.. isn't it hard to try?


    ♥♥
    Pinkie Anggia
    http://pinkieanggia.tumblr.com

    ReplyDelete
  16. saya suka bermain gitar, tapi enggak jago. eman ya kenapa mesti bahasa Inggris keterangannya bro. aku kan ora mudeng ikhs..ikhss..

    ReplyDelete
  17. pernah juga belajar main gitar, mas, tapi dasar ndak mudhengan, belajar gitar berkali-kali ndak pernah bisa lulus, hiks.

    ReplyDelete
  18. Kalo ngomongin soal gitar, nyerah deh.
    Gak pernah2 bisa :D
    Paling kalo bisa juga main di kunci itu2 aja, wkakakak...
    Aku malu :p

    ReplyDelete
  19. belajar gitar yang pertama-tama melatih jari ya

    ReplyDelete
  20. doooooohhhh...
    ini pelajaran yg ga bisa kupelajari
    mpe sekarang ga brasil brasil

    ReplyDelete
  21. @ all : makasii akang nona tante buat kehadirannya di sini :)

    ReplyDelete
  22. kayaknya jago maen gitar...nih..ajarin dunk..

    ReplyDelete
  23. dari dulu belajar maen gitar bisanya cuman lagu "pesawat tempur" doank :D

    ReplyDelete
  24. hahaha...baru aja belajar maen gitar neh

    ReplyDelete
  25. Great tutorial :)

    I love hearing and watching someone playing guitar; but I can't play it...

    ReplyDelete
  26. kayaknya ini sangat cocok buat bahan pendukung bermain gitar

    ReplyDelete
  27. @ julie : miliknya kang Iwan?!?!? wahh itu sii keren.. saiia justru gag bisa yg bgtu :(
    @ julicavero : hehehe.. iia nii kang :)
    @ lina@women's perspectives : it's quite OK :) dengan adanya pendengar kan jd ada kritik serta saran.. sapa tau ajja permaenannya gag enak tp hajar bleh terus karena gag ada yg komplain :p
    @ Rizky2009 : klu emang bgtu.. di monggo kang :)

    ReplyDelete
  28. pingin baca, tapi Lupa bawa kamus. :(

    ReplyDelete

When you gotta go, you gotta go! Throw it all away HERE! Lmao!